Gorušica i problemi sa varenjem
Ukoliko ste primetili da imate bolove u stomaku, gorušicu, mučninu, da imate gasove i generalno omate probleme sa pražnjenem creva znajte da su ti problemi sa varenjem povezani sa hranom ali uzroci mogu biti i druge prirode. Ostanite sa nama i saznajte više o svemu ovom.
Baš kao što smo pomenuili problemi sa varenjem često su povezani sa hranom. Kako? Hrana je u stanju iritirati vaš sistem za varenje i to na način da izazove zapaljensku reakciju po sluzokoži želuca i creva. U zavisnosti od količine, sastava, zdravstvene ispravnosti hrana može uticati odnosno ošteti naš sistem za varenje. Ukoliko unesemo preteranu količinu hrane naravno da možemo opteretiti organe za varenje koji iz tog razloga ne uspevaju napraviti dovoljno sokova za varenje. Na taj način hranljivi sastojci umesto u tankom crevu da budu svareni dospevaju u debelo gde se razlažu i prouzrokuju mnogo gasova. Ti gasovi rastežu zid debelog creva i dolazi do bola u stomaku. Ukoliko vam se javi gorušica, bol, nadimanje, mučnina a pre toga ste konzimirali preteranu količinu hrane znajte da je vrlo verovatno uzrok tome upravo to. Ono što vam svakako može pomoći prilikom prekomerenog unosa hrane jeste antimetil 15 tableta. Ovo je dijetetski proizvod na bazi ekstrakta rizoma đumbira koji će vam pomoći kod problema otežanog varenja usled prekomernog unosa hrane.
Sastav hrane takođe može uticati na sistem za vrenje jer sadrži lošu kombinaciju hranljivih sastojaka. Pojedine stvari kada se konzimiraju odvojeno ne prave smetnje za razliku od nekih koje sadrže sastojke koje osoba ne podnosi ili jednostavno ne sadrže potrebne sastojke. Kada se javlja loša kombinacija hranljivih sastojaka? U trenutku kada se sretnu prosti šećeri i koncentrovane belančevine i masti. Ovo može dovesti do usporenog metabolizma, povećavajući kiselost čitavog organizma. Imajte na umu da se masti i belnčevine sporo vare u želucu dok šećeri krenu da se pretvaraju u kiseline koje izazivaju truljenje belančevina. Trudite se da posle mesa, sira ili kikirikija sačekate sa unošenjem šećera generalno barem tri sata ali i obrnuto. Izbegavajte grickalice, čokolade, pohovane namernce, gazirane napitke, pekarske proizvode jer u sebi imaju već lošu kombinaciju hranljivih sastojaka. Hrani generalno nedostaju biljna vlakna koje možete dobiti putem voća i povrća. Ne uzimanjem voća i povrća generalno uporavate creva i dolazi do ređeg pražnjenja istih. Nakon toga nastupa zatvor i propratne tegobe prilikom pražnjenja creva. U ovakvim situacijama pokušajte sa čajem od nadzemnog dela hajdučke trave 80g – institut Josif Pančić. On će ublažiti tegobe organa za varenje, eliminsati gasove, regulisati lučenje žuči, pomoći kod bolova i grčeva u stomaku. Jednu kašičicu čaja prelijte sa 200 ml ključale vode, ostavite da odstoji 10 minuta i procedite. Možete piti najviše tri puta dnevno po jednu šolju pre obroka.
Zdravstveno neispravna hrana može ozbiljno ugroziti čoveka. Dešava se da se čovek otruje bakterijskim otrovom kao što su stafilokoke ili prosto nekom bakterijom kao što je salmonela. Kod stafilokoke dešava se povraćanje do 3 sata po konzumiranju hrane a kod salmonele počinje prolivom. U najčešće zdravstveno neispravnu hranu spadaju meso, jaja, riba kao i proizvodi napravljnei od njih.
Скорашњи коментари