205

REČNIK Zemlja snova

[def.] Nerealna obećanja i ulepšavanje stvarnosti su u populističkom govoru neizostavni. U zemlji snova nema loših vesti, a rado se izbegavaju i bilo kakve „teške teme”. Kada pobeđuje nacionalni tim - pobeđuju svi pripadnici nacije. Uspeh u ime kolektiva postaje razlog za ponos pojedinaca i način da se zaborave svakodnevni problemi. Pozitivan, nasmejan i optimističan govornik kod publike budi nadu. Usput, to može da bude zgodna prilika da se istakne i sopstveni doprinos u izgradnji bolje budućnosti. Govorom o zemlji snova zloupotrebljava se ljudska sklonost ka maštanju i obećava se svašta: od seoskog puta preko buma u oblasti lekovitog bilja, pa do švedskog standarda. Bilo da se govori o sadašnjosti ili budućnosti, tamo su kuće od čokolade... Delotvornost ove strategije se krije i u činjenici da se nerealna obećanja najčešće ne obrazlažu, već jednostavno iznose. Dok se ljudi nadaju da će obećanja biti ispunjena za njihovog života, demagog se nada da će se ona što pre zaboraviti.

Ako ostavite 11 komentara na ovom sajtu i budemo najposećeniji sajt u Srbiji, svi redovni posetioci dobiće bespovratni kredit za pokretanje sopstvenog rečnika.

Sortiraj: Hronološki Najpopularnije
Prikaži: 25 50 100 Sve
Filter: Zemlja snova
201
Obećanja, što si davaoooo miii [+] Tek onako, tek onako, zar je kampanja spala na to?
190
Ovo je nebo puno zvezda [+] Snovi prve kolone
143
109
Sandžak je srce Srbije [+] To je jedan kvalitetan deo naše države.
98
95
1200 sudija na skupu na Zlatiboru - reforme, zaštita prava građana i ugled zemlje [+] Borba za obaranje Ginisovog rekorda u broju okupljenih sudija na jednom mestu.
64
Autonomija Sandžaka => Monako [+] Sve što Sandžaku treba jeste autonomija od vlasti u Beogradu i nebo je granica.
15
2
Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading