205

REČNIK

Zaposlenost i nezaposlenost nemaju veze jedno s drugim

KATEGORIJA: Dobro je poznato  TEME: ekonomska politika |socijalna pitanja

Zaposleni su žabe a nezaposleni su babe i oni se, poznato je, ne mešaju. E sad, ako su žabe dobre za stanje u našoj močvari a babe baš i nisu onda treba imati više žaba no baba. Kvaka je što nije dovoljno poljubiti dve babe koje onda postanu žabe ako u močvaru dođu četiri nove babe. Odnosno, korak unapred a dva unazad je u zbiru korak unazad. Činjenica je da broj zaposlenih i nezaposlenih nije u direktnoj vezi, odnosno da se ljudi ne prelivaju iz jednog skupa u drugi već neki odlaze u penziju a drugi se tek zapošljavaju po prvi put. Ali baš zbog toga, veći broj zaposlenih ne znači automatski da je ekonomiji bolje već se taj broj, pored ostalog, posmatra u odnosu na broj onih koji još traže posao. To što vam od troje dece jedno nije u zatvoru vas ne čini uspešnim roditeljem.


Jedno je broj zaposlenih, drugo je broj nezaposlenih, o broju nezaposlenih niti sam ja niti je predsednik Tadić komentarisao, ne mogu se dovoditi u vezu ta dva podatka.

Mirko Cvetković, B92, 1. jul 2011.

Komentari: 3

  1. By anoniman

    Da se spustam na nivo ovih "velikih i mudrih misli" pa to i lici samo na onoga koji je to i izrekao. Svaka njemu čast. Zaista je zreo za odlazak, gde, pa valjda tamo gde ce naučiti da ova dva pojma vrednuje pravim imenom. U Japanu, ako stručnjak ne dokaže svoju sposobnost da vodi neki sistem, on je prošlost. A mi u našu prošlost gledamo kao i pravilo koje postaje naša vodilja. BAKI.

    Komentariši

  2. By anoniman

    Kao psihiatar mogu samo da konstatujem da je mišljenje i po toku i po sadržalju ozbiljno narušeno. Dalje detaljne psihijatrijske analize mogu dati precizniji odgovor o prirodi psihičkih promena. Sem ako nije sve nevešta laž. Ali i ako je lež, govori o skromnim intelektualnim potencijalima

    Komentariši

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading