205

REČNIK

Rešavanjem suštine do konačnog rešenja

KATEGORIJA: Prazna slama  TEME: EU |Kosovo

Njihov stav je kao jedna tačka, i... ta tačka je uslovljena raznim faktorima. Ti faktori podrazumevaju oslanjanje na obični racio, kao i želju da svi dobiju ono što su tražili tokom pregovora. Ovo sa željom je jasno, niko ne odstupa od svojih želja, one su iracionalne, ali što se tiče racija, e to se mora objasniti, jer tu se misli na činjenicu. A, činjenica, to jest racio, odnosno činjenica, to je sve u stvari rešavanje suštine. Treba da rešimo nešto oko suštine uglavnom. I onda ćemo doći do konačnog rešenja. Ali ne onog konačnog rešenja, ne daj bože. Nego, kad rešimo suštinu da konačno rešimo da krenemo svi zajedno ka Evropi. Mislim?

Na konkretna, a zahtevna novinarska pitanja može se uvek odgovoriti tako što će se sa mnogo potrošenih reči, po mogućstvu krupnih reči (suština, racio, benefit, rešenje, EU..) reći što manje. Jer, nije na ceni ništa ne reći, nego reći po svaku cenu, to jest po svaku cenu ispasti mudar čovek i političar. U ovom slučaju, po cenu smisla. A onda sve prezentovati u elegantnoj i kompleksnoj, po mogućstvu i višesmislenoj formi, da sve što više zaliči na uobičajeni diskurs jednog prosečnog diplomate.

Upravo zato i na sadašnji stav prištinske strane ne gledamo drugačije nego kao na trenutnu, raznim faktorima uslovljenu tačku sa koje se, po nama, svakako može ići dalje. A kada je reč o onome što treba da se dogodi da albanska strana prihvati pregovore, pa i o razgraničenju ili nekom drugom rešenju, mislim da nije potrebno ništa veće od običnog racija, i od obostrane želje da razgovori završe očiglednim benefitom za sve strane koje u ovim razgovorima učestvuju. Kada kažem racio, mislim na činjenicu sa kojom ćemo još bolje upoznati sve zainteresovane strane, da bi rešavanje suštine donelo konačno rešenje jednog od najdužih i najbolnijih balkanskih konflikata, kao i da bi stvorilo uslove za normalan razvoj odnosa dveju strana, zatim razvoj demokratije i institucija, kao i mogućnost zajedničkih napora na putu ka Evropskoj uniji.

Borko Stefanović, NIN, 2. jun 2011.

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading