205

REČNIK Pusti to, nego da ti kažem

[def.] Bežanje od teme nije omiljeni manevar demagoga, što ne znači da ga on ne koristi često. Najčešće se primenjuje kada je tema nezgodna i kada svaki direktan odgovor zapravo slabi populističku poziciju govornika. Izbegavanje odgovora se često objašnjava time da postoje preče stvari kojima bi trebalo da se bavimo, i to obično stvari od nacionalnog interesa (Vi me to pitate dok gori Hilandar!).
Bežanje od teme je uspešno u onoj meri u kojoj odgovor prividno ostaje u zadatim okvirima, dok se govornik zapravo bavi kontekstom, bliskom, ali suštinski drugom temom, ili onim ko samu temu pokreće (Što to nisu sami uradili dok su bili na vlasti?). Na ovaj način se razgovor prebacuje na polje u kojem demagog ima više manevarskog prostora i lakše osvaja poene.

Kako možete da pričate o tome da je naš Rečnik suviše populistički, pa zar vi ne vidite šta rade političari?

Sortiraj: Hronološki Najpopularnije
Prikaži: 25 50 100 Sve
199
Pussy Riot na srpski način [+] Roze fantomke nisu tu
171
137
Oni bi da nas navuku na tanak led [+] to nije ploča, nego pano i to dosta neugledan
86
Bavite se troškovima mog ministarstva, a drugi nisu ni objavili svoje rashode [+] Toliki lopovi napolju a vi udarili na jedinog koji to i priznaje!
82
Bez mene ne bi bilo ni ove vlasti tako da nema prostora ni za kakvu kritiku [+] Koliko ste srećni što sam se baš za vas opredelio...
68
Uzalud kritikujete zakon kada mi imamo glasačku većinu [+] Prepuna trpeza strategija bežanja od teme.
48
Skrećete pažnju s bitnijih tema [+] Ne dozvolite da vam sitnice odvuku pažnju.
43
Oduzimanje kuće Slobodana Miloševića je napad na SPS [+] Očito je da onaj ko je to uradio ne misli o narodu.
14
Ako nemaš nijednu lepu reč, neću ni da pričam o tome [+] Za početak, činjenica da je pacijent živ govori da nije sve baš toliko loše.
Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading