205

REČNIK Pošalica sa podvriskivanjem

[def.] Uvreženo je mišljenje da je elita grupa odrođenih, umišljenih, nenarodnih elemenata, čiji su interesi suprotstavljeni interesima „običnog čoveka”. Tu su, naravno, političari koji su zaposeli društvo i rade samo u svoju korist, i intelektualci i stručnjaci koji misle da su mnogo bolji od običnog čoveka. Bogatstvo i druge privilegije koje su ostatku društva nedostupne čine da elita i narod žive u odvojenim stvarnostima, pa je neophodno da neko premosti taj društveni rascep i da progovori u ime naroda. I tu na scenu stupa naš populista. Iako i sam deo elite, on pokušava da se predstavlja kao prosečan građanin. Voli sve što vole mladi, iste muke ga muče, rado se hvata u kolo, peče rakiju i rado proziva one druge kako su intelektualci, lenjivci, nenarodni elementi i sl. Ima za cilj da ga lakše prihvataju, da postane jedan od mnogih, a samim tim i pravi predstavnik naroda. Obratiti pažnju na one koji se premnogo pozivaju na običan narod/građane, koriste mnogo poslovica, javno jedu pečenje, idu na svadbe, itd.

Autori rečnika demagogije smatraju da su bolji od običnog, malog čoveka. Misle da im to što su završili strane škole daje pravo da se podsmevaju onima koji rade u interesu naroda.

Sortiraj: Hronološki Najpopularnije
Prikaži: 25 50 100 Sve
135
130
Ja sam kandidat naroda [+] Ne glasa javno mnjenje, nego narod!
123
Ko se plaši nek' me pozove [+] Samo reci aj i dolazim ti ja...
113
Čuvamo narod od banaka i kreditora [+] Kredite nećemo, građane ne damo
100
Odelo (ne) čini političara [+] Modni saveti kandidatu za političku funkciju.
80
Postaćemo najbolji ako se osvrnemo na svoje seljačko poreklo [+] Probudimo seljaka u sebi i uspeh je zagarantovan.
76
Stručnost ispred politike [+] Realna politika je tihim konsenzusom određena kao nešto iz čega nije lako izvući se čist.
72
Neki intelektualci hoće silom da promene kulturni model u Srbiji [+] One koji su digli nos i usudili se da kritikuju nešto u Srbiji treba izložiti podsmehu i ironiji.
46
34
29
Samo se stručnjaci bune da kršimo ljudska prava dok građani odobravaju našu politiku [+] Lepo je kad se građani slažu sa svojom vlašću, u današnje vreme gotovo dirljivo, al opet – to ne znači da je vlast u pravu.
11
Prvo narod, pa političari [+] `Ajmo, prvo deca, žene, onda poljoprivrednici, zemljodelci, tim redom u red za vakcine! Političari-stoj!
Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading