205

REČNIK Pobrkani lončići

[def.] Demagog svesno koristi različite govorničke veštine i logičke manipulacije kako bi publiku doveo u zabludu. On često poseže za logičkim greškama kod kojih ne postoji očigledna veza između iznetih dokaza i zaključka. Ako dokazujemo da je neko dobar poljoprivrednik, a potom zaključimo da je on dobar vođa, pravimo grešku ne sledi, jer to što je neko dobar u jednoj stvari ne znači da će biti dobar i u drugoj. Dakle, izneti argumenti nisu relevantni za temu rasprave. Sama argumentacija često ima oblik nizanja različitih tvrdnji i činjenica, iza čega dolazi kratak i brz zaključak, i to bez objašnjenja veze između tvrdnje i zaključka. Druga česta taktika demagoga je izbegavanje zadate teze i konstruisanje nove, srodne teze iz koje se onda lakše izvode željeni zaključci (postupak poznat kao zamena teza).

Ako čitaš ovaj rečnik znaćeš sve o populizmu i demagogiji.

Sortiraj: Hronološki Najpopularnije
Prikaži: 25 50 100 Sve
194
183
On da brani, Krkobabić da vlada [+] Ili kako ne pridobiti glasače...
170
163
Ovo nije poraz pred huliganima [+] već samo jedna bitkica koju su dobili
148
Albanska čizma neće kročiti na sever Kosova [+] jer sever Kosova je srce Srbije
144
Ja u svakom slučaju nisam hteo da prihvatim da Dačić bude premijer [+] Ali zato je mogao da bude najbolji ministar u vladi.
134
133
111
103
Civilno društvo, to sam ja [+] O priznanjima i obavezama - u ime građana i građanki.
91
90
89
Sve što dolazi iz Evropske unije nosi proevropski duh [+] Evropska unija je zapravo jedan veliki skladan orkestar koji svira Odu radosti
88
Ne treba da napadamo navijače iz Hrvatske, jer mi nismo kao Hrvati [+] Uopšte, to im ne priliči - ni huliganstvo, ni povodljivost.
81
Kad pomislim na svoju sudbinu mislim na sudbinu Srbije [+] Sudbina direktora javnog servisa evropske Srbije mogla bi da bude mera poštovanja ljudskih prava i zakona
73
Da nisu ubili Dražu danas bismo bili jedna od vodećih država EU [+] Vremeplov je, kako saznajemo, izgrađen na osnovu teorije haosa.
69
Kosovo pripada nama jer je naše [+] Kosovska teorema se vrti u krug
65
Desničarske organizacije su zbog evroskepticizma označene kao ekstremne [+] Uzećemo da pristupanje EU nije stvar nekog promišljenog političkog stava.
62
Pošto smo mi Kina koliko je Kosovo Tajvan, treba i da se ugledamo na kinesku politiku spram Tajvana [+] Ako vam slavodobitno kažu kako „Srbija nije Kina“, slobodno odgovorite da ni Kosovo nije nikakav Tajvan
51
Decentralizacija je kada se funkcioneri presele u drugi grad [+] Nije zlato sve što sija nit je svako izmeštanje decentralizacija.
36
Bio sam na Kosovu u najtežem trenutku, moja ljubav prema Kosovu je neupitna [+] Jer srpski narod dobro pamti ko je kada stigao na Kosovo polje davne 1389. godine.
35
Jednom suficit – nikad deficit [+] Pod uslovom da postoji nešto kao što je genetska predispozicija za suficit koja se dosledno ispoljava u svakoj situaciji.
18
Parada ponosa pojačava homofobiju i stoga se može zabraniti [+] Imate pravo, ne morate još i da ga koristite!
16
Nismo mi sa njima, nego oni sa nama [+] Mi smo večito bili na pravom putu, samo su nam se oni sada pridružili.
Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading