205

REČNIK Oni hoće

[def.] Namerno pogrešno tumačenje izjava ili učitavanje pretpostavljenih namera česte su demagoške smicalice. Govornik se predstavlja kao „poznavalac“, „zna ko je“ njegov protivnik i šta on „u stvari hoće“. Taktika je sledeća: tuđi stavovi se najpre pogrešno predstave, a zatim se otpočinje rasprava sa sopstvenim tumačenjem, umesto sa onim što je stvarno izrečeno. Upotrebom ovog mehanizma se tako može neprimetno pobeći od nepoželjne teme, jer se započinje priča o namerama protivnika, a ne o onome što je protivnik rekao. Kada se nekome pripišu „zadnje namere“ ili „sumnjivi motivi“, čak i njegove najbezazlenije izjave i postupci se mogu doživeti kao preteći. Ekstremni oblik ove strategije nalazi se u teorijama zavere, kojima se uspešno proizvodi osećanje ugroženosti ili neizvesnosti.

Ovi što imaju nešto protiv ove definicije samo hoće da podriju naš autoritet. Sve je to zavera Štrumfova koji mrze rečnike.

Sortiraj: Hronološki Najpopularnije
Prikaži: 25 50 100 Sve
Filter: Oni hoće
204
Ko se boji geja još [+] Spoiler alert: Bole
192
Eksluzivno: NATO podržao Dveri (FOTO) [+] Vojo, možeš ti to bolje
160
151
Zapadu smeta direktni dijalog Beograda i Prištine [+] jer bi zajedničkim interesima sazidali merdevine do marsa i tamo eksploatisali nikl
136
106
57
44
Danas bilbordi, sutra otcepljenje. [+] „Vojvođaneri“ hoće da razbiju Srbiju, ali ne zbog uzvišenih ideala, nego iz karijerističkih razloga.
32
Analitičari pokušavaju da destabilizuju društvo [+] Analitičari napadaju! Predsednik kritikuje i opominje ekonomske analitičare da ne vode savesno svoj posao.
17
Projekat nezavisnog Kosova je početak stvaranja ”velike Albanije” [+] “Iza naših leđa” je tipična situacija teorije zavere, kada neko, mimo našeg znanja i sa lošim namerama sprema nešto protiv nas.
Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading