205

REČNIK Muke po mučeniku

[def.] Stavljanjem sebe ili grupe kojoj se pripada u položaj žrtve, govorniku ili celoj grupi pripisuje se ne samo iskustvo stradanja, već i moralna ispravnost. Istovremeno se izazivaju sažaljenje, empatija, ali i osećanje ugroženosti, čime se uspešno zamagljuje racionalno rasuđivanje. U svojoj najekstremnijoj formi mučeništvo može da posluži za opravdavanje nasilja, koje se na taj način doživljava samo kao iskupljenje za prethodna stradanja.
Osim položaja žrtve, mučeništvo se može odnositi i na život i stradanje mučenika. Etika mučeništva se zasniva na ovozemaljskom stradanju koje je izvor moralne ispravnosti i nadmoći. Često nije ni važno šta je izrečeno, jer govornik u stvari kaže: ja sam mučenik i zato sam u pravu. Kada se kombinuje sa pripadanjem grupi, mučeništvo razvija osećanje moralne ispravnosti kod svakog pojedinačnog pripadnika grupe, iz čega ova strategija crpi mnogo od svoje moći.

Toliko nas napadaju i maltretiraju zbog ovog rečnika. Dušmani! Istrajaćemo, jer znamo da su naše muke spas javnog diskursa u Srbiji. 

Sortiraj: Hronološki Najpopularnije
Prikaži: 25 50 100 Sve
177
"Reč nisam rekao!" [+] Muke po Vučiću
162
Može vlada i bez mene [+] ali ćete se opeći
158
156
Pitate me šta ću da radim u Briselu? [+] Sigurno ne idem da pevam.
142
Branili smo Evropu od turske invazije [+] Pa valjda smo zaslužili malo Kosova sa datumom pregovora.
132
Narod je neiskren, vodi se samo ličnim interesima [+] Ej, narode moj... Šta je to sa tim mojim narodom?
83
Ja sam se mučio sa infrastrukturnim projektima, a oni su došli i uzeli svu slavu [+] Čitavo leto, dok su cvrčci svirali i pevali i pod mostovima se napijali, vredni mrav je radio.
77
Srpske pritvorenike ubijaju u Hagu [+] Nešto je trulo u pritvoru haškom.
66
Čast je nositi ovaj krst [+] I kao što Isus nosi krst da bi platio cenu naših grehove, tako Srpski pokret obnove nosi krst srpske istorije.
53
NATO je uključen u sva zla na Balkanu [+] I to ne može biti slučajnost.
30
Diktatorski režim ugnjetava dobru opoziciju [+] Preko svojih poslušnika u medijima- srpskih Crvenih Kmera- diktatori beskrupulozno i bezobzirno, baš onako režimski lažu i falsifikuju izjave predsednika mučeničke opozione partije.
28
Koliko god da se trudimo Evropa nikad neće biti zadovoljna [+] Niko nije lud pa da voli da ga muče evropske džangrizave šalteruše.
8
NATO bombardovanje jednako je holokaustu [+] Ali zašto govornik ipak poseže za ovako drastičnim poređenjem?
Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading