205

REČNIK

Mleko je bezbedno, afera je nameštena

KATEGORIJA: Čudo, ali neviđeno  TEME: zdravstvo

Da bismo u potpunosti razumeli koliko je ova izjava ministra Kneževića neverovatna, moramo se hronološki podsetiti razvoja situacije: 
U Hrvatskoj izbija skandal oko mleka kompanije Dukat, ali ministar Knežević tvrdi da Srbija nije uvezla pomenuto mleko i da kod nas nema sličnih problema. U to vreme, u Srbiji je, kao i u okruženju, dozvoljena granica aflatoksina 0,05 mikrograma po litru mleka. U februaru Goran Ješić, potpredsednik vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, saopštava rezultate po kojima mleko ne ispunjava navedene standarde. Nakon toga ga Knežević optužuje da vodi političku kampanju koja uništava poljoprivredu Srbije. U tom trenutku ministar tvrdi da je mleko ispravno po važećem pravilniku (0,05 mikrogram/kg). Potom se određene količine mleka povlače iz prodaje iako Ministarstvo i dalje tvrdi da je mleko ispravno. Uzorci mleka se šalju u Holandiju, a granica za prisustvo aflaktoksina u mleku se povećava sa 0,05 na 0,5 mikrograma po litru! Nakon što su stigli rezultati iz Holandije, u kojem je od 48 uzoraka samo 9 ispod nekadašnje granice od 0.05, a neka prelaze i granicu od 0,5 mikrograma aflatoksina po litru (dakle u potpunosti negiraju ono što je ministar od početka tvrdio), Knežević izjavljuje kako je mleko ispravno i kako je sada svima jasno da je ovo nametnuta afera od strane politikanata.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio je da u izveštaju holandske laboratorije jasno piše da se zbog pouzdanosti načina ispitivanja ne može tvrditi da mleko iz Srbije prelazi važeći standard i dodaje da se ne može na osnovu jednog dobijenog rezultata, koji je na graničnim vrednostima, donositi konačna ocena o ispravnosti mleka, uzbunjivati javnost i državi nanositi ogromna ekonomska šteta.
"Upravo tu činjenicu pokušavamo da razjasnimo od početka ove nametnute afere...To rade samo politikanti, i to je sada čitavoj Srbiji jasno", poručio je Knežević.

On je objasnio da u izveštaju laboratorije jasno piše da se zbog pouzdanosti načina ispitivanja, za mleko koje ima 0,647 mikrograma po kilogramu alfatoksina "ne može tvrditi da prelazi naš važeći standard".

Goran Knezevic, 07.03.2013.

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading