205

REČNIK Kakve veze imam ja sa tim?

[def.] Izbegavanje odgovornosti za izjave, odluke i postupke koji se kod publike doživljavaju kao nepoželjni ili loši je najbolja osobina dobrog demagoga. Zato se često čini kako je odgovornost poput napada od koga se treba odbraniti ili poput nezgodne situacije iz koje se treba izvući. Strategije su razne: prećutkivanje, ukazivanje na nepredviđene okolnosti, višu silu, skrivanje iza drugih, upiranje prstom na suodgovorne, okrivljavanje protivnika, pa čak i laganje. Nekad se i ne mora ići tako daleko: dovoljno je svesti odgovornost na krivično-pravnu, pa zaključiti da ko nije pred sudom kriv, nije ni odgovoran.
Razrađenost ovih strategija i lakoća kojom se njima služi pokazuju da je spremnost na pad popularnosti rizik koji će malo ko sebi dozvoliti. Od priznanja se niko nije glasova nakupio. Tako se odgovornost pretače od jednog do drugog aktera, sve dok se u tom presipanju ne isprazni. Najčešći oblik: nisam ja, oni su.

Nemam ja veze sa ovim rečnikom, samo povremeno napišem par redaka.

Sortiraj: Hronološki Najpopularnije
Prikaži: 25 50 100 Sve
200
Korejsko ludilo [+] bitno je da imamo vođu i jedinstvo
181
Krivo je more [+] Mi nismo sigurno
167
Opasnost nad životom pod siromaštvom svakog mladog čoveka je zastrašujuća [+] Poraslo siromaštvo za godinu dana, ne može tata da ga prepozna
159
129
117
Građani su sami krivi za nezaposlenost [+] Reče mi jedan ratar, na jednome mestu, jednu stvar
75
EU će biti kriva za nestabilnost na Balkanu ako zaustavi proces proširenja [+] U koju kategoriju smestiti “zastrašivanje Evropske Unije”?
61
Kome je stalo do odgovornosti, neka ide u sud [+] Molim vas da poštujemo proceduru i zakone.
60
Kad ništa ne radi zašto očekujete da ja radim [+] Sa takvim stavom, verovatno će i da propadne.
59
Previše sam mali da bih pričao o podeli Kosova [+] Ja sam mali, pitajte moga tatu.
47
42
Finansijer si ako imaš neke koristi od toga, u suprotnom si donator [+] Zašto da ne, treba objasniti osnovne termine savremene političke prakse.
41
Ne odgovaram za ovozemaljske vrednosti [+] Imovinu i nekretnine u kojima živim i koje koristim nisu moje jer ih ne mogu odneti sa sobom u grob
9
Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading