205

REČNIK

Javnost ne treba da se meša u pregovore između Beograda i Srba sa severa Kosova

KATEGORIJA: Pošalica sa podvriskivanjem  TEME: Kosovo

Predsednik poručuje da se rasprava o Kosovu ne tiče svih građana, nego samo vrhova vlasti. Komunikacija između njega i predstavnika Srba sa severa Kosova, odvija se u tajnosti, daleko od očiju javnosti. On im šalje tajne poruke (ispod klupe? golubom pismonošom? dimnim signalima?) i očekuje jednako tajan odgovor. Pošto je stvar ozbiljna, bilo bi neodgovorno da se o njoj priča u javnosti, zar ne?


Pa ne. Zapravo, što je situacija ozbiljnija, to ima više razloga da se o njoj raspravlja u javnosti. Predsednik se ponaša kao da su političke elite roditelji, a građani deca pred kojom ne treba razgovarati o teškim porodičnim problemima. Štaviše, njihova graja može samo da dekoncentriše roditelje i omete ih u donošenju teških odluka. Tišina, deco, odrasli razgovaraju!

„Imam obavezu da dobijam i upućujem informacije svim nivoima institucija srpskog društva i Albancima na Kosovu i Metohiji”, rekao je Tadić. On je takođe rekao da je spreman da učestvuje u konsultacijama o novonastaloj situaciji sa legitimnim predstavnicima institucija na severu Kosova i Metohije. Predsednik Srbije je poručio da bi bio neodgovoran kada bi preko medija sugerisao Srbima sa severa Kosova šta treba da učine i podvukao da on lično ima direktnu komunikaciju sa njima i način da im uputi takvu poruku što je, kako je rekao, već i učinio. Prema njegovim rečima, situacija na severu Kosova ne treba da bude predmet diskusije najšire javnosti, već među ljudima koji imaju odgovornost i koji mogu da izađu sa rešenjima koja su delotvorna. Tadić smatra da treba pažljivo razmotriti ono sto je diskutovano sa predstavnicima Kfora i u narednom periodu doneti odluku. On je dodao da i građani i predstavnici institucija sa severa Kosova imaju veliku odgovornost.

Politika, 17.oktobar.2011.

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading