205

REČNIK Il' si voda il' si vino

[def.] Lažna dilema predstavlja posmatranje sveta kao crno-belog. Svako odlučivanje postaje ili-ili dilema, bez obzira što u stvarnom životu najčešće postoji više izbora. Na primer, kada se maturantu kaže: ili ćeš upisati pravo, ili ekonomiju, nije baš da mu je ostavljen izbor da, na primer, upiše medicinu. Kada se odluka svede na dva izbora, dalja rasprava se onemogućava i ostavlja se sasvim sužen prostor za opredeljivanje. Postavka sveta je crno-bela, pa ni u procesu političkog odlučivanja nema nijansi. Demagozi ne štede lepe reči o sebi, onome što predlažu i onome što rade i time žele da se pokažu i kao (jedini) pravi izbor za ono što društvu treba. A kako se alternativa prikazuje u najnegativnijem mogućem svetlu, ništa nije prirodnije nego odlučiti se za onu opciju koju govornik zagovara. Trećeg nema.

Ili čitaš ovaj rečnik ili si se osudio na nepismenost i život u duhovnom mraku.

Sortiraj: Hronološki Najpopularnije
Prikaži: 25 50 100 Sve
184
179
Izbor je nekad siv, nekad žut [+] Da opoziciji crkne krava
168
166
EU doslovno uništava srpsku privredu [+] Gargamel je u poređenju sa njima jedan skroz dobar lik
164
Poštujte državu Srbiju koja vam je sve dala [+] jer poštovanje znači isključiti mozak i slušati bez pogovora.
122
93
Ili glasaš za postojeće partije, ili si razmaženo derle [+] Ovo je ipak najbolji od svih svetova.
54
Ko želi u Evropu mora u NATO [+] Jedna država, jedan put, jedan smer.
45
Koalicija već postojećih partija je jedina alternativa postojećem stanju [+] Staro je kompjutersko pravilo, kad više ne znaš šta bi mogao da uradiš - restartuj.
40
Ulaskom u NATO Srbija će izgubiti najvećeg prijatelja Rusiju [+] Druže se još od obdaništa i uvek su bile odane jedna drugoj.
33
Ako ja odem u penziju, kome će ostati Srbija [+] Jeste li videli negde da veliki državnik napusti ono za šta je stvoren i posveti se unucima, šahu, pečenju rakije?
12
Evropa nema alternativu [+] Sloboda ili smrt, Evropa ili propast – uvek teške dileme na brdovitom Balkanu.
Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading