205

REČNIK

Civilno društvo, to sam ja

KATEGORIJA: Pobrkani lončići  TEME: lične vrline

Predstavnici nevladinih organizacija vole da govore u ime građana i građanki kao što političari vole da pričaju u ime naroda. Razlika je u tome što je političare ipak birao neki narod a samoproklamovane glasnogovornike civilnog društva bira direktor, upravni odbor ili skupština jedne organizacije. Kriza identiteta ili legitimiteta, nije bitno, ali ne prolazi ni kad se uđe u političke vode. Naš predstavnik civilnog društva ne prelazi potpuno u ulogu političara, on je tu samo kako bi saradnja ta dva sektora bila bolja. I u njihovim redovima, on ostaje naš čovek, jedan od najhrabrijih među nama, ona sorta koja je na sebe preuzela to breme da se aktivno bavi politikom, ali i da u isto vreme predstavlja civilno društvo koje, kroz partijsko priznanje njemu, treba i samo da se oseti polaskanim.

Dereta je objasnio da ga je čitav niz nerešenih problema koji se ne mogu rešavati bez saradnje ta dva sektora između države i civilnog društva podstakao na ovakav korak.

- Mislim da je ponuda koja je došla iz Preokreta i LDP-a nešto što je priznanje celom sektoru za sve pozitivne rezultate, meni lično i ogromna obaveza. Pokušaću da maksimalno doprinesem vrednostima za koje se zalažem zbog kojih smo vrlo nepopularni u delu društva koji se bavi ljudskim pravima, problemima manjina, problemima prošlosti, obrazovanja, solidarnosti u društvu, to su teme o kojima ću govoriti u skupštini.

Miljenko Dereta, skup LDP-a, 18. mart 2012.

Komentari: 4

 1. By miljenkod

  Izgleda da nisi hteo da čuješ da sam u Domu omladine jasno rekao da ne predstavljam ni jednu partiju, ni civilni sektor ni Građanske inicijative već samo sebe i da ću u Skupštini, po meni najvažnijoj instituciji svakog demokratskog društva, braniti vrednosti za koje sam se borio i do sada. Doduše ne kao ti u “tihom mraku anonimnosti civilnog sektora” već i ovog puta javno i glasno, punim imenom i prezimenom.

  Komentariši

 2. By miljenkod

  Zaboravio sam da u prethodnom postu objasnim da je to deo teksta Razumem tvoj jed objavljenog ul listu DANAS kao odgovor na otvoreno pismo Aleksandra Đerića.

  Komentariši

 3. By anoniman

  anonimnost je ponekad i jedini nacin da se sacuva autenticnost izraza i pozicije. u suprotnom precesto se vise gleda na govornika nego na izgovoreno. nadam se da je jasno da se ovde stavlja akcenat na izgvoreno a ne na govornika...a demagogija se i inace desi i najboljima medju nama

  Komentariši

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading