205

REČNIK

Ako smo i prekršili zakon, utoliko gore po zakon

KATEGORIJA: Dvostruki aršini  TEME: lične vrline |poštovanje zakona |pravosuđe |socijalna pitanja

Nije li baš divno, hrabro i velikodušno od dvojice gradonačelnika što su pomogli vaspitačicama, penzionerima i ostalim socijalno ugroženim grupama? Ako su pritom i prekršili zakon, šta mari? Pa, ne možemo se držati zakona kao pijan plota! Eto, oni su spremni i da podnesu sankcije ako treba, srce im je na mestu, jer su uradili pravu stvar. Ali nećemo valjda stvarno kažnjavati ljude što su darežljivi?






Naravno, lepo je biti darežljiv, kao i pomagati onima koji su ugroženi, ali gradonačelnici to ne rade od svojih, već od zajedničkih para, koje su imaju raspodeliti po izvesnim pravilima, to jest, po zakonu, a ne po bilo čijem ličnom nahođenju. Pare koje su date vaspitačicama i penzionerima, nisu pale s Marsa, niti su deo gradonačelničke dedovine, već su uzete iz zajedničke kase, dakle, uzete su od nekog drugog, a zakon je jednak za sve, pa i za gradonačelnike sa velikim srcem.

Primedbe revizora uočene u Kragujevcu, slične su primedbama i u ostalim lokalnim samoupravama. Što se Kragujevca tiče, primedbe uvažavam, ali se istovremeno ponosim onim što sam uradio. Drago mi je što se ovo dogodilo, rado ću otići kod sudije za prekršaje i bez obzira na primedbe, opet ću na isti način da raspodelim budžetska sredstva.

Veroljub Stevanović, gradonačelnik Kragujevca, Ritam grada, 21. februar 2012.

"Kazne su od pet hiljada do 50 000 dinara. Ako je to cena da neko dobije pomoć u Beogradu, ja ću ih sigurno platiti, ali ću insistirati da se zakon promeni" rekao je Đilas novinarima nakon obilaska pogona GSP Beograd na Karaburmi. Gradonačelnik Beograda je istakao da bi bilo dobro "da se te prijave što pre pojave i da vidimo šta u njima piše" i kakvi su formalni prekršaji. "Ukoliko su u pitanju one stvari o kojima smo pričali pre mesec, mesec i po, onda znate moj stav. Ako su podnete zbog plata vaspitačica, naš zajednički stav je da smo sigurno zakonski u pravu, a moralno apsolutno, jer je besmisleno da neko čuva decu za platu od 20.000 dinara", rekao je Đilas. On je dodao i da je besmisleno da stariji od 65 godina, koji žive sa penzijom od 10.000 dinara, nemaju pravo na besplatnu vožnju u gradskom saobraćaju. "Ako su to te prijave, smatram da smo postupili ispravno, a ako smo prekršili nešto, onda treba da se menja zakon", zaključio je Đilas.

Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda, B92, 21. februar 2012.

Komentari: 4

 1. By regular_everyday_nor

  Tek po promeni stavki zakona, ako uspe da ih promeni, može da donese ovakve odluke, ali pre nikako. - Opljačkam banku i nisam kriv, a i ako jesam onda zakon treba da se menja! To sto je to moje lično misljenje, a zakon ne menja pojedinac, nema veze... - Ja imam moć! - reče Himen.

  Komentariši

 2. By anoniman

  Valja biti veoma oprezan prema ova dva događaja. Oni izgledaju kao režirani igrokaz za izbornu kampanju. Državni revizor, inspekcija, ili kako se "to" već zove, kažnjava gradonačelnike stranaka na vlasti koji su u sred kampanje zato što su prekršili zakon prekršajima za koje se izriču sitne kazne, a dobija velika reklama. verovatno izjave oba gradonačelnika treba čitati kao: "Ako je tako jeftino da dobijem javnu potvrdu da štitim penzionere, vaspitačice, ...., onda ću rado da platim. Molim još jednu takvu kaznu!". Naravno, "u tutnjavi koraka revolucionarnih masa, valja uvek oslušnuti i topot policijskih čizama", odnosno, jako oprezno trebe razmotriti i tezu da se "zakona ne treba držati kao pijan plota" (J.B.Tito, Split 1961), alias "zakoni su za protivnici" (N.Pašić, Bograd, 1908) koju autor priloga stavlja gradonačelnicima u usta. Onito nisu rekli. Naprotiv, oni vele da će da poštuju zakon i da plate kaznu ali da je loš i da ga treba menjati. Dakle, oni nisu bahati autokrati, nego pkvareni političari.

  Komentariši

 3. By anoniman

  dobro primećeno, složila bih se. mada ostaje da oni ipak jesu prekršili zakon.

  Komentariši

 4. By anoniman

  Veroljub kaže, jasno i glasno, da je prekšio zakon i da će to opet da učini. Drugim rečima - "zakona se ne treba držati kao pijan plota".

  Komentariši

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading