205

O rečniku

Na osnovu atmosfere u medijima stiče se utisak permanentne političke napetosti u Srbiji, čini se kao da su izbori stalno tu, te da predizborna kampanja nikada ne prestaje. U duhu ovakvog stanja, pred građanima se nalazi čitav spektar političkih izjava koje za cilj imaju pridobijanje poverenja budućih glasača i porast rejtinga za koji procenat.

Dakle, sezona političkog flertovanja je otvorena... stalno. Bajate i bofl fraze, u čiju istinitost teško da veruju i oni koji ih izgovaraju, pokušavaju svim sredstvima da se trampe za dragoceni birački glas. Saopštenja, slogani, te zgodne, vrcave i zavodljive rečenice od kojih se očekuje da se sa „lakoćom zabijaju u tvrdo biračko uvo“, vredno se odapinju iz sedišta političkih stranaka.

Suvišno je isticati da te izjave često nisu zasnovane na argumentima, već na frazama koje zvuče sasvim pitko, ali zapravo ništa ne znače. U pojedinim situacijama ovakvi slučajevi su sasvim evidentni, međutim, demagoške izjave mogu biti toliko suptilno prezentovane da, ukoliko nisu ispraćene sa punom pažnjom, uspešno zavaraju i iskusno biračko uho.

Smatramo da mi kao građani posedujemo nešto veoma vredno – pravo da biramo na osnovu sposobnosti da kritički procenjujemo šta nam političari, analitičari, novinari i drugi javni akteri govore. Nalazimo da je razvijanje ove sposobnosti neophodno kako bismo otkrili na koje načine se koriste mnogobrojni logički i retorički postupci s ciljem da se polarizuje javnost, stvarnost predstavi drugačijom nego što jeste, diskredituju sagovornici, zamene teze, kao i da se prikrije i umanji sopstvena odgovornost.

Sada za to imamo i alat – rečnik demolizma uz čiju pomoć ćemo zajednički učestovati u analiziranju onoga što nam se svakodnevno nudi u medijima.


loading